Authors

Elisabeth Sandelin utkommer i höst med en ny bok, ”Den stulna medusan”, som handlar om en ö i Medelhavet (i samarbete med Lecti Book Studio 2015).

Elisabeth har tillbringat många år vid Medelhavet och lärt känna kulturer, språk och historia som få – en kunskap som hon använder då hon skriver romaner och kåserier, eller som nu: en barnbok med folklore och lokala traditioner.

Vem är du?

Jag studerade engelska, svenska och litteratur vid Helsingfors Universitet i Finland. Efter att jag blev magister tog jag jobb som guide för en finsk resebyrå och tillbringade över tio år utomlands, mest i Italien, men också Grekland, Israel, Spanien, Portugal och Österrike.

Min kärlek för Italien och antiken väcktes redan i skolan under historielektionerna. Berättelserna och myterna fascinerade mig till den grad att jag kunde dem utantill. Min far var också speciellt förtjust i Italien och när jag blev student bjöd han mig på en Grand Tour som också gick till dit.

Efter mina år som reseledare arbetade jag som lärare i engelska och svenska i Helsingfors. Jag utbildade mig också till auktoriserad turistguide i Helsingfors och detta jobb fortsätter jag med numera.

Vad har du skrivit tidigare?

Jag började skriva mycket sent och såg mig aldrig riktigt som skribent. Efter att jag blivit lärare började jag med att skriva några artiklar som accepterades i dagstidningen Hufvudstadsbladet, och av någon underlig anledning skrev jag ett kåseri till Dagbokssidan och här började min karriär som kåsör.

Nu är det elva år sen dess. Jag fick blodad tand och började skriva mer och mer. Skrivandet är ett hantverk. Man lär sig ju mer man skriver.

Eftersom jag tack vare min vistelse i länderna kring Medelhavet blev bekant med miljön, samhället och folken där tyckte jag att jag kunde dokumentera detta på något sätt. Så föddes idén till min första bok, ”Svart Zagara”. Det är en fiktiv berättelse om en nordisk reseledare och hennes möte med den sicilianska kulturen och också med maffian. I boken spelar Greta Garbo en liten roll. Henne mötte jag i Taormina.

Min följande bok handlade om min mammas farmor, trollkonstnärinnan Pauline Wilhelmine Schmidt. Hon hade ett intressant konstnärsliv som annars kanske hade fallit i glömska, om jag inte porträtterat henne.

esandelin_sicilien
Elisabeth Sandelin

Vad handlar din nya bok om?

Min nya bok, som jag har tänkt, lämpar sig för barn i den läsande åldern. Den handlar om en pojke, Nino, som bor på en ö i Medelhavet. Han älskar att fiska, och han älskar sin farmor, som är en länk till det förgångna med dess sagor och myter.

I byn har en värdefull bild av ett medusahuvud blivit stulet, med påföljden att turisterna inte kommer dit längre och många på ön blir fattiga.

Nino och hans pappa räddar en flyktingflicka ur havet. I berättelsen finns en triton som hjälper till i farliga situationer. Flyktingflickan får ett hem och Nino en vän. Med i berättelsen finns stora doser siciliansk folktro och vidskepelse.

Det handlar om Medelhavet igen…

Medelhavet är mitt hav. Jag har tillbringat mina bästa år just vid detta havs stränder, och många gånger suttit på klapperstenarna vid Taorminas fina strandetablissemang och ätit den godaste fisk havet har att erbjuda.

Havets sug dominerade de forntida folkens verklighet. Jag fascineras av de grekiska öarna som skimrar av ljus. Jag fascineras av Odyssén. Hur starkt har inte grekisk tanke och diktning influerat västerlandet – här finns Europas gryning, besök till exempel i Knossos på Kreta…

Jag fascineras också av Siciliens historia som en del av Magna Grecia, Sicilien som Roms kornbod. Jag fascineras av alla Medelhavsländers historia. Tre kontinenter möts här, Asien, Afrika Europa – vilken smältdegel!

Jag har också noterat under senare år hur havet blivit förstört av avfall och olja. Det värsta som nu händer är flyktingkatastrofen från Afrika, då hundratusentals olyckliga människor försöker hitta en fristad.

Vilken symbolik har Medusa?

I boken har en bild i marmor av en Medusa blivit stulen. Idén till den försvunna Medusan fick jag en gång på Capri. I Axel Munthes villa finns en marmorbild av en Medusa som fiskats upp ur havet.

Triskelen (symbol med tre utskjutande delar) är känd som en forntida symbol för Sicilien. Ön kallades Trinacria efter dess tre uddar. Varför det finns ett huvud av en Medusa mitt på triskelen har jag inte lyckats spåra. Men den finns, trots att Medusa är en elak gorgon som har ett ont öga. Hjälten Perseus riktade sin sköld mot Medusan, dräpte den och det onda förstördes.

Men jag har tolkat det så, att det onda ögat överförts till människan. På Sicilien kallas en sådan person för ”jettatore”. Det är gammal folktro och vidskepelse, något som fortfarande förekommer. Också Selma Lagerlöf skrev om en jettatore i sin bok om Sicilien, ”Antikrists Mirakler”.

Vad är viktigt för dig då du skriver?oranges1

Det viktiga är skrivprocessen. Jag fyller min tid och det är fint när jag lyckats skapa något.

Ofta får jag en idé eller en tanke föds. Den skriver jag upp och försöker formulera och stilisera texten. Att skriva kåserier är för mig som att lösa ett pussel där bitarna faller på sin plats. Jag måste också komprimera och förkorta, och skala bort onödiga ord.

Därför har det varit svårare för mig att skriva längre sammanhängande texter. Dialoger ställer också till besvär. Jag har svårt för att pladdra. Jag strävar till att skriva ett gott språk och så att innehållet blir intressant.

Vad arbetar du med nu?

För tillfället fylls mitt liv av många resor. På fritiden går en hel del tid åt till fysiska aktiviteter som skidåkning på vintern och golf på sommaren. Jag simmar också regelbundet.

Jag är en person som gillar när saker går framåt, när det händer något och när jag får lära mig något nytt. Följaktligen blir jag snabbt omotiverad och uttråkad av det motsatta och i de känslorna trivs jag definitivt inte. Tror starkt på att människan blir lycklig av att lära sig nya saker.

Som turistguide måste jag följa med dagens samhälle, trender och politik då jag träffar många människor från hela världen. Jag har lärt mig mycket under mina år vid Medelhavet och den kunskapen vill jag dokumentera på ett eller annat sätt i skrift.

Den stulna medusan” utkommer till bokmässan i Helsingfors i oktober 2015 i samarbete med Lecti Book Studio.

Arts
Rezension: to reach you, I dream – um dich zu erreichen, träume ich

Dieser Titel des kleinen Buches der indischen Malerin Jyotika Sehgal, das 2018 im internationalen Verlag Lecti Book Studio erschienen ist, ist zugleich der von Sehgal ihrem dritten Bild gegebene Titel.

Arts
A journey from poetry to painting

National Award winner and painter Jyotika Sehgal was inspired by the Urdu poet Mirza Ghalib (1797–1869) to present the lingual to visual translation process. While writing and creating works in the translucent medium of Egg-Tempera from his Ghazals, she imagined him as herself, a painter, and saw herself coming closer to become a poet.

Arts
Phoenix’ Room

by Renata Nalysnyk
Sometimes it happens that the most successful projects begin with a great love. This one is exactly like that. This story is about a great dream, friendship, love, creativity, music, culture and art.